Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Kompozitoriaus Vladimiro Majorovo kūrybos vakaras-koncertas

       Darganotą lapkričio 17 dienos vakarą į jaukius Vilniaus paveikslų galerijos rūmus susirinkę lietuviškos muzikos gerbėjai karštais aplodismentais pasitiko renginio svečią – gerbiamą kompozitorių, pedagogą, talentingą pianistą ir gydytoją Vladimirą Majorovą. Koncertą organizavusių Vilniaus „Ąžuoliuko“  ir Algirdo muzikos mokyklų siekis buvo supažindinti jaunuosius atlikėjus ir mokytojus su Vladimiro Majorovo rinkinio „Vaikystės akimirkos“ kūriniais, puikiai praturtinančiais lietuviškos fortepijoninės muzikos pedagoginį  repertuarą. Vakaro vedėjos Asta Grybienė, Svetlana Bulygo ir Agnė Enčienė gausiai susirinkusius klausytojus supažindino su  svarbiausiais  kompozitoriaus gyvenimo ir kūrybos bruožais.   

   Vladimiras Majorovas, baigęs studijas Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, dirbo Kauno Juozo Naujalio meno mokykloje (dabar muzikos gimnazija), Juozo Gruodžio konservatorijoje ir visą gyvenimą paskyrė jaunųjų pianistų ugdymui ir lietuviško pedagoginio repertuaro puoselėjimui. Vėliau įgytos medicinos  studijų žinios paskatino plačiau domėtis  pianistų rankų raumenų ir sausgyslių pertempimo problemomis. Sukaupta patirtimi ir patarimais autorius pasidalino knygose „Pianisto rankos“ ir „Muzikanto rankos“. Dirbdamas su jaunaisiais pianistais Vladimiras  Majorovas nuolat rašė fortepijonui. Įvairiu laikotarpiu sukurti kūriniai, dar nepatekę į knygų puslapius, užkariavo atlikėjų ir klausytojų širdis. 2009 m. kompozitorius išleido savo fortepijoninių pjesių rinkinį „Vaikystės akimirkos“, kuris labai greitai buvo išplatintas. Antrasis rinkinio leidimas išspausdintas JAV. O su trečiuoju, papildytu šešiomis naujomis pjesėmis, leidimu susipažino jaukaus vakaro svečiai. Rinkinyje rekomenduojamos pjesės tiek patiems mažiausiems, tiek vyresniems muzikos mokyklų mokiniams.

    Jaunieji atlikėjai labai noriai skambina Vladimiro Majorovo kūrinius. Tai rodo gausus į koncertą susirinkusių atlikėjų būrys. Pjeses iš rinkinio „Vaikystės akimirkos“ skambino Vilniaus „Ąžuoliuko“ ir Algirdo muzikos mokyklų mokiniai ir mokytojai: Emilija Dikavičiūtė, Augustė Gasiūnaitė, Erika Stankevičiūtė, Bogdan Guida, Adelė Lukošiūtė, Augustas Žalalis, Dovilė Keraitė, Matas Janavičius, Aušrinė Strakšaitė, Aušra Beržinytė, Radvilas Kuncas, Augustas Galkis, Sidas Gvozdiovas, Povilas Kašauskas, Aidas Jurelevičius, Martynas Strazdas, Mindaugas Strauka, Kristijonas Mameniškis, mokytoja Ekvilija Sutkevičienė. Savo mokinių pasirodymų susikaupę klausė mokytojos Nijolė Marcinkevičiūtė, Svetlana Bulygo, Rita Kaziulienė, Aušra Liasienė, Margarita Daujotaitė, Auksė Bakienė, Audronė Preikšaitė, Raminta Gutauskienė, Asta Grybienė, Izabela Dakinevičiūtė, Živilė Survilaitė, Agnė Enčienė, kuri ne tik ruošė mokinius koncertui, bet ir pati puikiai interpretavo  „Mažąjį noktiurną“. Renginys reikšmingas buvo visiems jauniesiems atlikėjams. Dauguma šį kompozitorių pažinojusių tik iš nuotraukų galėjo ne tik prisiliesti prie Vladimiro Majorovo kūrybos, bet ir iš arčiau pažinti patį autorių.

    Išskirtinio vakaro svečias nuoširdžiai dalijosi mintimis apie savo kūrybos paslaptis, pasakojo kūrinių atsiradimo istorijas, negailėjo naudingų patarimų jauniesiems atlikėjams, dėkojo jiems už įdomias kūrinių interpretacijas. Padrąsindamas jaunuosius muzikus, kompozitorius kalbėjo: „Jūs ypatingi vaikai, nes tam kad groti, reikia turėti daug dievo, gamtos duotų duomenų. Jūs turite sukaupę to, ko neturi dauguma žmonių. Muzikantas yra aukščiausias pasiekimas…“

     Įsimintino vakaro pabaigoje Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos direktorė Aušra Šikšnelienė sveikindama lietuviškos muzikos mylėtojus su gražia švente kalbėjo: „Salėje šiandien susirinko  visi, kuriems rūpi menas, kurie kuria meną, tam, kad mes tobulėtume, kad save suvoktume šiame sunkiame kelyje“.  Direktorė paminėjo, kad „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla labai daug dėmesio skiria lietuviškos muzikos puoselėjimui, rengdama šviesios atminties kolegos, kompozitoriaus, pianisto Leono Povilaičio 1998 m. inicijuotą respublikinį lietuviškos fortepijoninės muzikos konkursą, kuris  ne tik skleidžia lietuvių autorių muziką, bet ir skatina  kompozitorius kurti muziką vaikams. Nuoširdžiai dėkodama kompozitoriui Vladimirui Majorovui mokyklos vadovė akcentavo: „Su Vladimiru Majorovu mes draugaujame daug metų. Nėra nė vieno konkurso, kuriame Jūsų kūriniai nebūtų atliekami. Jūsų muziką myli ir  skambina…“ Kreipdamasi į atlikėjus direktorė pabrėžė: „Jūs suruošėte mums didelę šventę. Jūs supažindinote su kompozitoriaus kūriniais ir mokytojus, ir patys susipažinote, o kompozitoriui buvo malonu paklausyti“. Taip pat direktorė padėkojo renginio organizatorėms Astai Grybienei, Svetlanai Bulygo, Agnei Enčienei, Liudmilai Ikonikovai ir  Vilniaus paveikslų galerijos šeimininkams, kurių dėka renginys tapo dar šventiškesnis ir įspūdingesnis.

   Vakaro svečiai ir dalyviai džiaugėsi gražia ir prasminga švente, linkėjo kompozitoriui sveikatos, kūrybinės energijos ir įkvėpimo naujiems kūriniams.

 

Mokytoja metodininkė Asta Grybienė