Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Hermano Perelšteino jaunųjų dirigentų konkursas

       Jau daugiau kaip dvidešimt metų kiekvieną pavasarį Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos aštuntokai renkasi į Hermano  Perelšteino  jaunųjų dirigentų konkursą. Šis konkursas skirtas berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ įkūrėjo, vieno iškiliausių lietuvių muzikos istorijos asmenybių, vardui įamžinti: jaunieji ąžuoliukai“ supažindinami su Hermano Perelšteino veikla, puoselėjamos jo įdiegtos tradicijos ir vertybės.

      Pirmasis jaunųjų dirigentų konkursas buvo surengtas 1998 metais ir nuo tada jis tapo kasmetiniu „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos įvykiu. 2009 metais, švenčiant „Ąžuoliuko“ 50-metį, konkursui suteiktas Hermano Perelšteino vardas.

      Konkurso tikslai – suteikti mokiniams dirigavimo chorui patirties,  plėtoti jų dirigentinį meistriškumą, supažindinti su choro dirigento profesija  praktiškai ją išbandant.

     Kasmet konkurse dėl nugalėtojo vardo varžosi patys gabiausi „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos aštuntokai, o nugalėtojui suteikiama išskirtinė teisė diriguoti pirmokų chorui aštuntokų išleistuvių koncerte. Ne vienas konkurso dalyvis vėliau pasirinko muziko profesionalo kelią.

      Dirigentų konkursui ypatingą reikšmę suteikia ir vertinimo komisijos nariai – muzikos pasaulyje žinomos asmenybės: prof. Vaclovas Augustinas, doc. Gintautas Venislovas, choro „Aidija“ vadovas Romas Gražinis, prof. Povilas Gilys ir net žymūs chorvedžiai iš Maltos ar Honkongo. Konkurso vertinimo komisijai pirmininkauja berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ meno vadovas, choro dirigentas ir kompozitorius prof. Vytautas Miškinis. Nuolatiniai konkurso talkininkai – mokyklos ketvirtokų choras ar kamerinė pagrindinio choro grupė, chorui akomponuoja mokyklos fortepijono mokytojai.

        Kasmet  sausio 11 d. berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ bendruomenė prisimena mokytoją Hermaną Perelšteiną: susirenkama prie jo memorialinės lentos, o H. Perelšteino vardo klasėje Vilniaus mokytojų namuose 8 klasės mokiniams organizuojamas susitikimas su choro „Ąžuoliukas“ senbuviais. Čia aštuntokai klausosi autentiškų pasakojimų apie mokytoją H. Perelšteiną, pirmąsias choro repeticijas, jų dvasią, puoselėtas vertybes. 

 

Konkurso nuostatai 2023


Hermano Perelšteino jaunųjų dirigentų konkursas 2022


Hermano Perelšteino jaunųjų dirigentų konkursas 2020


Hermano Perelšteino jaunųjų dirigentų konkursas 2018


Hermano Perelšteino jaunųjų dirigentų konkursas 2016