Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Metodinis pranešimas tema: „Ritos Juknevičienės pjesių rinkinio fortepijonui „Gėlių albumas“ pristatymas

   Gruodžio 6 dieną „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos salėje mokytoja metodininkė  Asta Grybienė skaitė pranešimą ir pristatė Ritos Juknevičienės fortepijono pjesių rinkinį „Gėlių albumas“.

      Metodinėje priemonėje dalyvavę mokytojai turėjo galimybę susipažinti su nauju pedagoginės literatūros leidiniu. Autorė Rita Juknevičienė savo rinkinyje įkūnijo 18 gėlių istorijų, kurias lydi nuostabūs dailininkės Justinos Puidokaitės sukurti paveikslai. Muzikinės kalbos nuoširdumu, melodijų išraiškingumu, nuotaikų jaukumu pripildytas pjeses atliko mokytojai Audronė Aleksandravičiūtė, Renata Milašiūtė-Drungilienė, Ekvilija Sutkevičienė, Robertas Šiurys bei Asta Grybienė. Mokyklos salę užliejo įvairiausių gėlių muzikos kvapai. Susirinkę klausytojai  buvo sužavėti pasklidusiais Narcizų valso, Įsimylėjusio bijūno, Svajoklės neužmirštuolės, Įsižeidusio viržio, Pakalnučių lietuje, Rožių maldos, Hiacintų noktiurno, Tulpės ilgesio, Kalnų orchidėjų skleidžiamu aromatu.

     Fortepijoninių pjesių rinkinio autorė, gimusi ir augusi muzikų šeimoje, paveldėjo meilę muzikai ir menui. Vaikystėje patirti muzikiniai įspūdžiai paskatino rinktis muzikės profesiją. Baigusi muzikos mokyklą, toliau mokėsi Juozo Gruodžio konservatorijoje, vėliau baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje fortepijono studijas. Kūrybos pradą Rita Juknevičienė, kaip pati teigia, greičiausiai paveldėjo iš savo tėvelio chorvedžio Antano Padleckio ir dėdės kompozitoriaus Juozo Indros. Dirbdama pedagoginį darbą autorė nuolat jautė norą kurti. Pirmieji kūrybiniai bandymai buvo skirti savo mokiniams. Vėliau šie kūriniai sugulė ansamblių rinkinyje „Kalnai ir paukštė“, kur šalia originalių autorės kompozicijų randame ir aranžuočių.

    „Gėlių albumas“ yra jau antras Ritos Juknevičienės leidinys, talpinantis 18 programinių lyrinių miniatiūrų. Muzikinė kalba labai aiški, suprantama, jausminga ir melodinga. Pjesės nedidelės apimties, neturi griežtos struktūros, sukomponuotos laisvo vystymosi forma, leidžiančia intuityviai ir laisvai vystyti muzikinę mintį ir kūrybiškai interpretuoti atliekamas pjeses.

   Autorės Ritos Juknevičienės melodingos „Gėlių albumo“ istorijos puikiai papildys ir praturtins jaunųjų pianistų repertuarą naujomis spalvomis.

                                                                                  

Mokytoja metodininkė Asta Grybienė

 

Nuotraukos Aurimo Grybo