Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

XI-asis tarptautinis Broniaus Jonušo vardo pučiamųjų instrumentų solistų, ansamblių ir orkestrų festivalis

     2019 m. vasario 21-23 dienomis Vilniuje vyko XI-asis tarptautinis Broniaus Jonušo vardo pučiamųjų instrumentų solistų, ansamblių ir orkestrų festivalis, kuriame susirinko jaunieji pučiamųjų instrumentų atlikėjai, pedagogai, dėstytojai bei profesionalai iš visos Lietuvos bei užsienio šalių.

     Tris dienas vykstančiuose festivalio koncertuose dalyvavo apie 500-600 vaikų ir iki 100 pedagogų iš įvairių Lietuvos ir užsienio muzikos ir meno mokyklų. Jie atliko po du laisvai pasirinktus kūrinius, iš kurių vienas yra sukurtas lietuvių kompozitoriaus. Festivalio koncertai vyko tris dienas ir buvo suskirstyti į solistų, ansamblių ir orkestrų grupes.

     Solistų dienoje dalyvavo mūsų mokyklos mokiniai Justas Zabolotnas (klarnetas) 5 m. m., Džiugas Šimaitis, (klarnetas) 5 m. m., Ignas Deržanauskas (klarnetas) 6 m. m., Augustas Žilys (klarnetas) 6 m. m., Žygimantas Varkala (saksofonas) 5 m. m., Filipas Pavlovas (saksofonas) KMU 1 m. m. Juos paruošė mokytojas Gediminas Pamakštys, koncertmeisteriai Ekvilija Sutkevičienė ir Robertas Šiurys.

     Ansamblių grupės dienoje dalyvavo Žygimantas Varkala (saksofonas) 5 m. m., Filipas Pavlovas (saksofonas) KMU 1 m. m. ir Jokūbas Dovidas (fortepijonas) KMU 1 m. m. Jų mokytojai Gediminas Pamakštys ir Margarita Bilkienė.

     Festivalis buvo naudingas ir įdomus ne tik jauniesiems pučiamųjų instrumentų atlikėjams, bet ir jų pedagogams. Visas tris festivalio dienas vyko meistriškumo pamokos bei metodiniai pranešimai, kuriuos vedė Dominique Bodart (Belgija) – „Buffet Crampon“ solistas, Theo Charlier tarptautinio trimitų konkurso meno vadovas, tarptautinio muzikos festivalio Abruco regione (Italija) meno vadovas, Briuselio karališkosios konservatorijos dėstytojas, Dace Bičkovska (Latvija) – Rygos pedagogų rengimo ir edukacinio valdymo akademijos dėstytoja,  Neeme Ots (Estija) – trimitininkas, Helsinkio Sibelijaus akademijos absolventas, įvairių tarptautinių konkursų prizininkas,  Aavo Ots (Estija) – Estijos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas, Aavo Ots muzikos studijos vadovas, Estijos jaunimo orkestro dirigentas ir kt. Pučiamųjų instrumentų profesionalai dalijosi savo patirtimi, metodikomis bei patarimais, kaip ugdyti jaunuosius atlikėjus.

     Meistriškumo pamokose dalyvavo ir mūsų mokyklos mokinys Herkus Gedmantas (trimitas) KMU 1 m. m., mokytojas Arvydas Barzinskas.

     Festivalio metu vyko vienos garsiausių pasaulyje pučiamųjų instrumentų kompanijos „Buffet Crampon“ eksponatų paroda.

Mokytoja Margarita Marija Bilkienė

 

Nuotraukos Algirdo Rakausko