Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

XVI respublikinis Leono Povilaičio šiuolaikinės lietuviškos muzikos konkursas

     Balandžio 6 dieną nuaidėjo Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos 40-mečiui, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ 60-mečiui, skirtas XVI Respublikinis Leono Povilaičio šiuolaikinės lietuviškos muzikos konkursas.  Renginio  dalyvius ir svečius pasveikino Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos direktorė Aušra Šikšnelienė, kuri pasidžiaugė tuo,  kad 1998 metais kompozitoriaus Leono Povilaičio iniciatyva surengta šventė gyvuoja iki šiol kiekvieną kartą atsinaujindama ir į šiuos konkursus pakviečiami kompozitoriai, kurie dalyvaudami gali girdėti ir matyti ko stokojama ir kuo galima papildyti lietuviško muzikavimo tradicijas. Per visus festivalio gyvavimo metus šalies kompozitoriai ir mokytojai yra išleidę per trisdešimt lietuviškos pedagoginės literatūros leidinių. Lietuvių autorių muzika kasmet sulaukia vis didesnio populiarumo. Daugelis jų žinomi ne tik respublikoje, bet ir toli už jos ribų. 2004 m. vykusiame tarptautiniame renginyje dalyvavo jaunieji pianistai iš Vokietijos, Ukrainos, Lenkijos, Latvijos. Taip pat direktorė pasidžiaugė, kad prieš dvidešimt metų startavęs ir buvęs vienintelis tokio pobūdžio festivalis, vėliau davė pradžią kurtis naujiems šiuolaikinės nacionalinės muzikos renginiams visoje šalyje.

     Į šių metų šventę, vykusią Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Centrinių rūmų Juozo Karoso salėje susirinko jaunieji atlikėjai iš Anykščių, Varėnos, Zarasų, Vievio ir Vilniaus muzikos ir meno mokyklų. Jaunieji muzikai atliko du skirtingo charakterio šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūrinius. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentės daktarės Giedrės Gabnytės Bizevičienės vadovaujamai konkurso vertinimo komisijai, teko sunki užduotis renkant geriausius šiuolaikinės muzikos atlikėjus. Lietuviškos muzikos interpretatoriai–solistai–varžėsi trijose amžiaus grupėse, kiti atlikėjai savo jėgas išbandė ansamblinio muzikavimo srityje.

     Konkursą vainikavo tos pačios dienos popietę įvykusi iškilminga laureatų ir diplomantų apdovanojimo ceremonija, kurią papuošė vertinimo komisijos išrinktos Faustinos Kiaušaitės iš Anykščių muzikos mokyklos atliktas J. Juozapaičio „Totemas“, mokytoja Irena Meldaikienė. Nekantriai laukiančius  kulminacinių renginio akimirkų  dalyvius pasveikino vertinimo komisijos pirmininkė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė daktarė Giedrė Gabnytė Bizevičienė, kuri geriausiai pasirodžiusiems lietuviškos muzikos interpretatoriams įteikė nugalėtojų diplomus ir atminimo dovanas.

     Renginyje buvo eksponuojama „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos bibliotekininkės Ados Gelpernaitės parengta naujai išleistų muzikos rinkinių paroda. Jos metu šventės dalyviai galėjo susipažinti su naujausia lietuviška pedagogine literatūra.

     Lietuvių kompozitorių muziką puoselėjančios šventės populiarumą apsprendžia jos rengėjų Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos ir jos partnerių LMTA akademijos Pedagogikos katedros, LMTA Karjeros ir kompetencijų centro darnus kūrybinis ir organizacinis darbas rengiant konferenciją. Taip pat džiugina suteikta galimybė surengti šventę jaukiuose, ypatingos auros gaubiamuose rūmuose.

   Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla nuo pirmųjų gyvavimo dienų renginį organizavusi kartu su kitu projekto partneriu Lietuvos kompozitorių sąjunga iki šiol palaiko puikius kūrybinio bendradarbiavimo ryšius. Lietuvos kompozitorių sąjunga vienija Lietuvos autorius ir inicijuoja naujų kūrinių atsiradimą. Labai anksti vaikai pradeda mokytis muzikos, pasirenka muziko specialybę. Todėl svarbu turėti įvairų ne tik pasaulinės muzikos, bet ir lietuvių autorių kūrinių repertuarą.

     Leono Povilaičio šiuolaikinės lietuviškos muzikos konkursas ne tik skatina muzikos mokyklų pedagogus bei jaunuosius atlikėjus domėtis lietuvių autorių muzika, bet ir  kompozitorius įkvepia rašyti kuo daugiau muzikos vaikams. Kartu šis renginys skatina mokytojus atsisakyti inertiškumo renkantis įprastą pedagoginį repertuarą, ragina domėtis lietuvių kompozitorių kūrybinėmis naujovėmis, festivalyje dažnai atsiskleidžia jaunųjų muzikų talentas, kūrybinė iniciatyva. Atlikėjai neretai tampa pirmaisiais naujai sukurtų kurinių interpretatoriais.

Mokytoja metodininkė Asta Grybienė

Nuotraukos