Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Dainų rinkinio jaunučių chorui „Dainelė Tėvynei“ pristatymas

          Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis – graži proga apibendrinti ir savo darbus, skirtus  muzikiniam „Ąžuoliuko“ berniukų ugdymui  patriotine dvasia. Rinkinyje sudėta dalis autorinių  lietuvių kompozitorių dainų, atliktų ilgamečio projekto  „Dainelė Tėvynei“ koncertuose. Jos skirtos jaunučių chorui. Tai daugiausia neilgi vienbalsiai ir dvibalsiai kūriniai, tinkami pradiniam vokaliniam lavinimui. Maždaug trečdalį sudaro  tribalsės dainos, nesunkiai įveikiamos bebaigiant pradinį chorinį ugdymą. Dalis jų yra atkeliavusios iš XX amžiaus – ryškių mūsų šalies  perversmų laiko.  Kitos  yra sukurtos šiuolaikinių lietuvių kompozitorių (Lietuvos gamtos, švenčių, istorine tematika) – sėkmingai dainuojamos ir kamerinėse scenose, ir Dainų šventėse. Patriotinei dainai šalia patrauklios melodijos labai svarbūs yra žodžiai. Reikšminga, kad kompozitoriai jas kurdami rinkosi gerus, prasmingus tekstus. Visos dainos yra su pritarimu, patogaus diapazono, nors viena kita ir turi aukštesnės tesitūros natą. Keletas dainų yra transponuotos, dažniausiai  sekunda ar  tercija aukštyn, kad skambiau atsivertų berniukų balsai. Atliekant šiuos kūrinius kai kur  panaudotini  ir K. Orfo instrumentai.

        Gili ir vertinga patriotinė  mintis, perteikiama darniais melodijų vingiais bei skaidria, neperkrauta harmonija leidžia ir atlikėjams, ir klausytojams pajusti dvasinį pakilumą, pasididžiavimo Lietuva, jos istorija ir herojiškais žmonėmis jausmą, svariai išgyventi savo tapatybę. Tai tampa kad ir nedidele, bet reikšminga atsvara šiuolaikiniam kosmopolitizmui (kai svetimos kultūros pradeda rodytis įdomios, paklausios ir siektinos). Todėl ir reikalingos mūsų šalies dainos.

          Už pagalbą  rengiant šį dainyną nuoširdžiai dėkoju  mokytojai Laimutei Pakalkienei, surinkusiai visą „natų raštą“, o dailininkei grafikei Rūtai Čigriejūtei – už leidinio viršelį. Viliuosi, kad šis mūsų darbas, kaip dar vienas grūdas,  papildys jaunučių repertuaro aruodą.

           Tėvynės meilės niekada nebus per daug. Tikiu, kad šis kilnus jausmas bus ugdomas ir patriotinių dainų pagalba, o „Ąžuoliuko“ berniukų atliekamos dainos skambės ne tik lūpose, bet ir širdyse.

   Mokytoja metodininkė

                                                                                   Eglė Čigriejūtė Strolienė

                                                                                  

 

Nuotraukos Aurimo Grybo