Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Leonas Povilaitis ir Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla

   2019 – 2020 mokslo metai Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklai sutampa su „Ąžuoliuko“ berniukų ir jaunuolių choro 60-mečio bei „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos 40-mečio jubiliejais. Tarp gausybės renginių, skirtų šioms datoms, suradome ramesnį rytmetį talentingos asmenybės, mūsų mokyklos šviesaus atminimo pedagogo, pianisto, kompozitoriaus Leono Povilaičio 85-osioms gimimo metinėms paminėti.

   Leonas Povilaitis (1934-10-02 – 2007-11-11) baigė Kauno J. Gruodžio muzikos mokyklos fortepijono klasę. 1952 m. įstojo į Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), kurioje baigė dvi specialybes: 1957 m. prof. Jakovo Ginzburgo fortepijono klasę, 1963 m. – Juliaus Juzeliūno kompozicijos klasę. Dirbo mokytoju Panevėžio muzikos mokykloje, vėliau – dėstytoju ir koncertmeisteriu Vilniaus pedagoginiame institute ir konservatorijoje (dabar LMTA), muzikinės dalies vedėju Akademiniame dramos teatre. Dirbdamas Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokyklos mokytoju-ekspertu, Leonas Povilaitis nuo 1998 m. rengė lietuviškos fortepijoninės muzikos festivalį-konkursą, kuriame kasmet skambėjo naujausi lietuvių autorių fortepijoniniai kūriniai vaikams. Dabar jau įvyko XVI respublikinis Leono Povilaičio šiuolaikinės lietuviškos muzikos konkursas, tęsiantis renginio sumanytojo idėją…

   Labai plati kompozitoriaus Leono Povilaičio kūrinių žanrinė bei stilistinė įvairovė: oratorija, kantata, simfonija styginių orkestrui ir timpanams, simfoninis paveikslėlis, koncertas fortepijonui (jame vienas iš pirmųjų Lietuvoje pavartojo dodekafoniją), Adagio styginių orkestrui (išleido „Melodija“ 1966 m., įrašė filharmonijos kamerinis orkestras, vadovaujamas S. Sondeckio), Giesmė simfoniniam orkestrui (L. Asanavičiūtės atminimui), fortepijoninis trio, sonatos, sonatinos ir kiti fortepijoniniai kūriniai, pjesės liaudies instrumentų orkestrui, dvi siuitos berniukų chorui ir vargonams, Himnas Vilniui –  mišriam chorui ir simfoniniam orkestrui, apie 500 dainų, muzika dramos teatro spektakliams, kino filmams…

     Kompozitorius kūrė daug fortepijoninės muzikos vaikams, kuri mielai atliekama.

L. Povilaitis gavo respublikines Jono Švedo ir Stasio Šimkaus premijas 1976, 1977 ir 1980 metais. Iš viso kompozitorius yra gavęs trylika minėtų konkursų premijų. 1989 m. Melburne vykusiame Pasaulio lietuvių stambios formos vokalinių kūrinių ir dainų konkurse Leono Povilaičio oratorija „Lietuva, žaliasai medi” pelnė II premiją. 1998 m. vykusiame Lietuvos kariuomenės dainų konkurse L. Povilaičio daina „Vilniaus varpai” pelnė III premiją.

Koncerte-prisiminime skambėjo:

L. Povilaičio „Pokalbis su Bachu“, atliko Gytis Skeivelas, V m. m. (mokytoja A. Aleksandravičiūtė)

V. Bagdono „Vidury giraitės žaidžia voveraitės“, atliko Mindaugas Stankevičius, III m. m. (mokytoja A. Grybienė)

D. Kairaitytės „Debesų peizažas“, atliko Rimgaudas Pajeda, V m. m. (mokytoja A. Grybienė)

   Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos mokytojas Robertas Šiurys atliko mažai girdėtą Leono Povilaičio „Mirties šokį“, skirtą Sergejaus Prokofjevo mirties penkiasdešimtmečiui (1953-2003).

   Leono Povilaičio „Vaiduoklis“ (fortepijonui šešioms rankoms) taip pat retai atliekamas kūrinys, kurį pagrojo trys mokytojos – Audronė Aleksandravičiūtė, Renata Milašiūtė-Drungilienė ir Loreta Kuliešiuvienė.

   Nedidelį koncertą-prisiminimą užbaigė buvęs ąžuoliukas, tarptautinių konkursų laureatas, pianistas Mantautas Katinas. Jis Lietuvoje, Prancūzijoje, Airijoje, Anglijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje žinomas ne tik kaip talentingas pianistas, bet ir atlikėjas, dalyvaujantis šiuolaikiniuose multidisciplininiuose sumanymuose – derinant muziką su daile, poezija, literatūra ir teatru.

   Leono Povilaičio Noktiurnas, skirtas pianistei, pedagogei Sulamitai Lermanaitei Gelpernienei atminti (2003 m.), kuri taip pat buvo Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos mokytoja. Kompozitorius labai taikliai perteikė Kauno gete tragišką likimą patyrusios, bet labai šviesios asmenybės įvaizdį… Mantautas Katinas puikiai tai atskleidė…

   Neapsakomai gera buvo dar kartą išgirsti paties Mantauto sukurtą ir atliekamą poemą „Oi tu, ąžuolėli“… Atlikėjas, kaip niekas kitas, atitiko Leono Povilaičio – profesionalaus pianisto ir kompozitoriaus įvaizdį.

  Koncertą-prisiminimą pratęsus prie kavos puodelių, savo mintimis pasidalijo ir buvęs „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos direktorius Juozas Rimtenis Šimulynas, fortepijono mokytoja Raminta Gutauskienė, mokyklos direktorė Aušra Šikšnelienė, direktoriaus pavaduotoja Liudmila Ikonikova, Mantautas Katinas bei kiti dalyviai….

  Labai gera, nors trumpam susėdus ir pažvelgus vieni kitiems į akis, stabtelėti, prisiminti kolegas, pabendrauti, pasidalinti patirtimi ir atsiminimais. Juk laikas taip nenumaldomai bėga….

 

Mokytoja metodininkė Audronė Aleksandravičiūtė

 

 

Nuotraukos Arvydo Stankevičiaus