Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Festivalio-konkurso laureatų koncertas

Šaunieji XVII Leono Povilaičio šiuolaikinės lietuviškos muzikos festivalio-konkurso dalyviai ir mokytojos, šis konkursas, įsteigtas ir pirmąkart surengtas, vadovaujant kompozitoriui Leonui Povilaičiui 1998 m., jau daugiau kaip 2 dešimtmečius propaguoja naują Lietuvos kompozitorių fortepijoninę muziką. Kiekvienas jame grojantis pianistas ir mokytojas nusipelno padėkos bei paskatinimo toliau skleisti arba net ir plėsti šį turtėjantį repertuarą.

Nors šiemet nuotoliniame konkurse dalyvaujančių buvo mažiau, nei gyvai daugelį metų vykusiuose ankstesniuosiuose, nudžiugino, jog kiekvienoje grupėje skambėjo ryškus, įdomus ir vilties ateičiai teikiantis atlikimas.

Dalyviai, gavę 60 ir daugiau balų, tapo konkurso laureatais. Daugiau kaip 70 balų surinko 5 jaunieji pianistai, iš kurių 2 sudarė ansamblį. Jų pasirodymai buvo pažymėti nominacijomis už artistiškumą, kūrybiškumą ir meistriškumą. Konkursą vainikavo iš anksto nenumatytas Grand Prix, kurį suteikti paskatino Dominyko Lauciaus (mok. Vilma Jasudėnaitė, „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla) pasirodymas, išsiskyręs jauno pianisto meistriškumu. Noriu pabrėžti, kad kiekvienas laureato apdovanojimas yra ir mokytojo įvertinimas už jo profesionalumą, darbštumą ir suinteresuotumą atskleisti bei ugdyti muzikinę asmenybę.

Džiugu, kad dalyviai ir mokytojai galėjo kitų pasiklausyti, išgirsti naujų kūrinių, kuriuos galbūt ateityje įtrauks į savo repertuarą. Tikiuosi, kad tai taps paskata toliau skambinti ne tik chrestomatinius, bet ir šiuolaikinius mūsų Lietuvos kompozitorių rašomus kūrinius, o gal ir įkvėpimu patiems šį repertuarą plėsti savo kūryba.

Dėkoju žiuri narėms fortepijono mokytojai Rimai Podpruginai ir kompozitorei Vaidai Striaupaitei-Beinarienei už geranoriškumą bei vertinimo objektyvumą, konkurso sekretorei fortepijono mokytojai Audronei Aleksandravičiūtei – už profesionalią pagalbą ir operatyvumą, bei visai konkurso darbo grupei už sklandžiai vykusį renginį.

Dr. Mantautas Katinas