Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Koncertas, skirtas Tarptautinei Muzikos dienai „Ąžuoliukai – su meile Muzikai“

     Muzika yra svarbiausias dalykas, vienijantis Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos bendruomenę. Vėl tą patyrėme 2022 m. spalio 1 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje, koncerte, skirtame Tarptautinei Muzikos dienai „Ąžuoliukai – su meile Muzikai“. Įvyko nepaprastai intymus bendruomenės pasimatymas su Muzika. Visi apimti kylančių emocijų įvairovės. Nenorintys išsiskirti nuskambėjus paskutiniam akordui.

     Koncertą kūrė „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos mokiniai ir mokytojai. Programa prasidėjo solinio dainavimo mokytojos ir koncerto vedėjos amplua debiutavusios Lorijanos Laurinskaitės atlikta legendine B. Dvariono daina „Žvaigždutė“ (eilės L. Stepanausko). Šviesią, viltingą nuotaiką toliau kūrė 2 klasėje besimokantis trimitininkas Aistis Mockus, mokytojo metodininko Arvydo Barzinsko mokinys. Publiką Aistis sužavėjo užtikrintai atliktu Choralu (J. Curnowo aranžuotė). Toliau scenoje pasirodė brandos keliu žengiantis atlikėjas, konkursų laureatas, pianistas Dominykas Laucius (mokytojos metodininkės Vilmos Jasudėnaitės klasė, Kryptingo muzikinio ugdymo programa). Jis atliko techninio ir interpretacinio meistriškumo reikalaujančias Louiso Auberto Pjeses Op.7: Preliudą, Noktiurną ir Valsą. Dominyką scenoje keitė dar brandesnis kamerinis ansamblis – trečius mokymosi metus pagal Kryptingo muzikinio ugdymo programą pradėjęs fleitininkas Ignas Vasilevičius  ir mokytoja metodininkė, fleitininkė Daiva Tumėnaitė-Vizgirdienė. Jie atliko muzikos C. P. E. Bacho tris pjeses dviem fleitom ir fortepijonui. Visiems koncerte pasirodžiusiems solistams ir ansambliam jautriai ir muzikaliai akompanavo koncertmeisterė metodininkė Renata Milašiūtė-Drungilienė.

   Koncerto dramatiniu centru tapo solinio dainavimo mokytojos Marynos Smorodskos, su sūneliu Lietuvoje saugų prieglobstį radusios ukrainietės, pasirodymas. Mokytoja atliko Ukrainos kompozitoriaus Igorio Šamo dainą „Trys pamokymai“ (eilės Jurijaus Rybčinskio). Simboliška, kad toliau  suskambėjo į sceną žengusio berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ (meno vadovas ir dirigentas Vytautas Miškinis) atliktos K. Jenkinso „Ginkluotas žmogus: mišios už taiką“ dalys Kyrie (diskanto solo Matas Kietis), Sanctus, Benedictus ir Agnus Dei. Ne mažiau prasmingai Šv. Kotrynos skliautuose sklido 8 klasės mokinio Mato Kiečio atlikta G. F. Hendelio arija „Leisk man verkti“ iš operos „Rinaldas“: „Leisk man verkti / mano žiaurusis likime / kad aš turėčiau laisvę. / Dvikova pažeidžia šiose suktybėse / mano kančiose / meldžiu pasigailėjimo“. Ariją Matui išpildyti padėjo koncertmeisteris Rimvydas Mitkus,  akompanavęs ir chorui.

    Ypatingą įspūdį paliko berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ a cappella atlikti Vytauto Miškinio kūriniai – „Ubi caritas et amor“ ir „O salutaris hostia“. Choro gebėjimas dainuoti a cappella yra jo kokybės rodiklis. „Ąžuoliukas“ įrodė, kad jo kokybinė kartelė iškelta į aukščiausią lygį.

Koncertą vainikavo „Ąžuoliuko“ alumno, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docento, kompozitoriaus Gintauto Venislovo dainos „Eisva mudu abudu“ išdaila. Vilties ir džiaugsmo suteikiantis kūrinys savo nuotaika suvienijęs choristus įtaigiam, kulminaciniam atlikimui.

    Ypatinga muzikos galia. Ji, pasak berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ meno vadovo Vytauto Miškinio, gali kurti ir griauti, pakylėti ir sugniuždyti. Tačiau pasaulis be muzikos – nykus, bespalvis, bejausmis. Džiugu, kad „Ąžuoliuko“ bendruomenė gyvena kitokiame – visomis muzikos galiomis ir spalvomis užpildytame pasaulyje.  Koncerto programa įrodė, kad muzika kelia ir sprendžia problemas, priverčia susimąstyti ir patikėti geresnėmis alternatyvomis.

     Verta padėkoti Šv. Kotrynos bažnyčiai, kurios šimtmečius menanti aura kaskart padeda išsipildyti Muzikos stebuklui. Viva la Musica!

 

Direktorės Pavaduotoja ugdymui Žydrė Jankevičienė

Nuotraukos Arvydo Stankevičiaus