Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro užkulisių paslaptys

       Į spektaklį ar koncertą einame ne kasdien, juo labiau – į ekskursiją po teatro užkulisius. Tai – džiugi šventė arba paslaptingas nuotykis. 2023 m. sausio 24 d., vakare Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos 8 klasės mokiniai, lydimi vyresniosios mokytojos Editos Jauniškienės, direktorės Liudmilos Ikonikovos ir pavaduotojos ugdymui Žydrės Jankevičienės, susirinko Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro fojė. Čia mus pasitiko teatro generalinio direktoriaus pavaduotoja  Jurgita Skiotytė-Norvaišienė, maloniai sutikusi palydėti į paslaptingą teatro pasaulį. Buvome supažindinti su LNOBT įkūrimo istorija, veikla, struktūra. Smalsumo vedini leidomės klaidžiais teatro koridoriais, atsivėrė nepažįstamas technikos  ir teatro magijos pasaulis. Klausėmės pasakojimų apie scenos įrangą, technines scenos galimybes, kurios šiame teatre yra vienos pažangiausių ir geriausių pasaulyje; apie čia dirbančius profesionalus, kurie savo darbu, kūryba, neįmanomus dalykus, kaskart paverčia nuostabiu reginiu, susiliejančiu su muzika, šokiu, šviesomis ir efektais, spektaklio metu. Kilome į aukščiausią erdvę scenoje, kur pakilti pasiryžta ne kiekvienas. Sužinoję, kad arijas galima dainuoti ir kelių metrų aukštyje supratome, koks visapusiškai sudėtingas operos solistų darbas. 

      Žvilgsnius prikaustė dekoracijų ir dailininkų kūrybinės dirbtuvės. Stebėjome kaip iš nedidelio eskizo, gimsta įspūdingo dydžio drobės, kasdien tapant po kvadratinį metrą. Netoliese praveriamos ir siuvyklos durys, kur paskęstame įspūdingų formų kostiumų, audinių ir spalvų jūroje. 

       Besiklausant pasakojimų, siaurame koridoriuje, pro mus smulkiais, greitais žingsneliais, nepastebimai prasiiria nedidukė mergaičiukė ir akimirksniu dingsta už durų. Jurgita atkreipia visų dėmesį: „pro jus ką tik praėjo mūsų teatro Žvaigždė, vedančioji LNOBT solistė Olesia Šaitanova.“, pakomentavo J. Skiotytė-Norvaišienė. Veiduose sumišimas, kaip, kada, nepastebėjome, nepamatėme… Praveriame dar vienas duris. Baleto repeticijų salė. Čia laukia pažintis su LNOBT primabalerinomis Olesia Šaitanova, Kristina Gudžiūnaite ir solistu Jeronimu Krivicku. Apdovanoti primabalerinos O. Šaitanovos atliktu lengvu ir grakščiu Pas de Chat, padėkoję atsisveikiname ir leidžiamės vedami toliau. 

      Atvertos LNOBT generalinio direktoriaus kabineto durys primena, o daugumai, sugužėjusių čia, supažindina ir parodo nepakitusį nuo teatro atidarymo 1974 metais interjerą, sukurtą architektės Elenos Nijolės Bučiūtės ir kolegų.

        Apsilankymas teatre dažnai neįsivaizduojamas be stabtelėjimo ten esančioje kavinėje. Kasdienybę aplenkiančių pokalbių sūkuryje tvyro išskirtinė atmosfera, ragaujame karštą šokoladą. Karštas šokoladas LNOBT  pradėtas gaminti 1984-1985 m. šio nuodėmingo deserto recepto paslaptis  kruopščiai saugoma iki šių dienų. Mes galime tik patvirtinti, kad skonis ir ingredientai bėgant laikui tikrai nepasikeitė! 

         Atrodo daug pamatėme ir sužinojome, apsalę, smalsumą patenkinę, bet dar nesiskirstome. Neatsisakome pasiūlymo apsilankyti LNOBT meno vadovo ir dirigento Sesto Quatrini korektūrinėje G. Puccini  operos „Madam Baterflai” repeticijoje. Ją stebime iš dar vienos išskirtinės vietos teatre – prezidentinės ložės. Ekskursija  baigiasi, skambant Sandros Janušaitės ir Jovitos Vaškevičiūtės atliekamam operos herojų duetui.

        Kad stebuklas įvyktų ir teatro burtai veiktų – auginkime ir prusinkime klausytoją drauge. Netikėta pažintis su teatru „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos absolventams paliko neišdildomą įspūdį ir norą sugrįžti į spektaklį.

      Nuoširdžiai dėkojame LNOBT generalinio direktoriaus pavaduotojai Jurgitai Skiotytei-Norvaišienei už ne kiekvienam atsiveriančių durų atvėrimą, šiltą priėmimą ir nuoširdų bendravimą.

Vyresnioji mokytoja Edita Jauniškienė

 

Nuotraukos Editos Jauniškienės