Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Koncertas kompozitoriui, pianistui, pedagogui Leonui Povilaičiui atminti

 

     Šių metų rudenį minėjome ryškaus talento kompozitoriaus ir pianisto, rūpestingo ir nuoširdaus mokytojo bei kolegos Leono Povilaičio 85 – erių gimimo metinių sukaktį.

    Menininko indėlis į lietuvių muzikinę kultūrą yra labai vertingas. Baigęs muzikos studijas Leonas Povilaitis visą savo gyvenimą paskyrė lietuviškos nacionalinės muzikinės kultūros palikimo išsaugojimui, ypač fortepijono pedagoginio repertuaro praturtinimui ir atnaujinimui.

  Didžiausią savo gyvenimo laikotarpį Leonas Povilaitis praleido dirbdamas Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos fortepijono bei kompozicijos klasės mokytoju ir kurdamas jauniesiems pianistams. Išnaudodamas kiekvieną laisvą minutę Maestro rašė vieną kūrinį po kito, įkvėpdamas ir kitus autorius kurti kuo daugiau muzikos vaikams. Šalies kompozitoriai ir fortepijono mokytojai, neretai paskatinti Leono Povilaičio yra surinkę, redagavę ir išleidę kelias dešimtis fortepijoninių rinkinių jauniesiems atlikėjams.

    Leonas Povilaitis inicijavo ne vieną šiuolaikinės lietuviškos muzikos renginį. Maestro sumanymu Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga nuo 1998 metų rengia šiuolaikinės lietuviškos muzikos konkursą, kuriam po kompozitoriaus mirties, 2007 metų suteiktas Leono Povilaičio vardas.

    Noras pagerbti ilgametį „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos mokytoją, kolegą, kompozitorių paskatino surengti jo atminimui skirtą koncertą, kuris vėlų gruodžio 6 dienos vakarą vyko jaukiuose Kompozitorių namuose. Koncerte dalyvavo mokytojos Astos Grybienės mokiniai. Jau prieš įsimintino vakaro pradžią nuskambėję Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininko Mykolo Natalevičiaus linkėjimo žodžiai įkvėpė jauniesiems atlikėjams drąsos ir pasitikėjimo, o ypatinga rūmų aplinka apgaubė kūrybiškumo atmosfera.

     Siekiant prisiminti nacionalinės muzikos puoselėtoją, šventinį vakarą skambėjo nemažai lietuviškos muzikos. Kiekvienas koncerto dalyvis savo programoje atliko bent po vieną lietuvių autorių kūrinį. Gausiai susirinkę svečiai klausėsi ir paprastų, pačių mažiausių pianistų atliekamų aranžuotų liaudies dainų, ir sudėtingesnių, didesnę patirtį turinčių mokinių atliekamų Leono Povilaičio, Valentino Bagdono, Nijolės Bogutaitės – Dėdinienės, Dalios Kairaitytės, Galinos Savinienės, Antano Kučinsko, Konstantino Galkausko, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kompozicijų. Todėl, tiek vakaro svečiai, tiek ir jaunieji pianistai turėjo galimybę šiek tiek iš arčiau pažinti Lietuvos kompozitorių muzikos turinio įvairovę, nuoširdumą, pagarbą liaudies dvasinei ir meninei kultūrai, jos savitumui, jausmus, kuriuos kompozitorius Leonas Povilaitis skiepijo savo mokiniams, kolegoms ir bičiuliams.

     Nuskambėjus išskirtinio vakaro paskutiniam akordui klausytojai ir atlikėjai skirstėsi kupini susižavėjimo ir dėkingumo, jaukių, svetingų ir ypatingos auros Kompozitorių namų šeimininkams.

 

Mokytoja metodininkė Asta Grybienė

 

Nuotraukos Arvydo Stankevičiaus