III respublikinis muzikos (meno) mokyklų instrumentinių ansamblių festivalis „Mokytojas ir Mokinys“

28 balandžio, 2022

Gražų saulėtą savaitgalį į Šv. Kotrynos bažnyčią atvyko respublikinio instrumentinių ansamblių festivalio „Mokytojas ir Mokinys“ dalyviai iš Klaipėdos, Ignalinos, Trakų, Šiaulių, Kauno, Elektrėnų, Ukmergės, Utenos, Druskininkų, Panevėžio, Nemenčinės ir Vilniaus.
Mūsų mokykla jau trečią kartą organizuoja šį festivalį kurio pagrindinis tikslas – propaguoti mokytojų ir mokinių ansamblinio muzikavimo tradicijas.
Dalyviams gražiausią muzikinį sveikinimą paruošė fortepijoninis trio „Musica Camerata Baltica“, nuskambėjo Boriso Borisovo pjesė „Senasis Vilnius“.
Festivalio organizatoriai įsteigė prizus nominacijai „Už muzikinio žanro interpretaciją“ , specialius prizus įsteigė Nacionalinės premijos laureatas, kamerinės muzikos ansamblio „Musica humana“ meno vadovas, LMTA profesorius Algirdas Vizgirda. Visiems dalyviams įteikti diplomai ir festivalio suvenyrai.
Pasirodymus vertino komisija LMTA prof. Eduardas Gabnys, prof. Leonidas Melnikas, smuikininkas Borisas Traubas, Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos direktorė Aušra Šikšnelienė ir mokyklos tarybos pirmininkė Gintarė Stokonytė , renginį vedė Edita Jauniškienė.
Festivalio uždarymo staigmena – Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos lengvosios muzikos orkestro ir solistų pasirodymas. Meno vadovas ir dirigentas Kęstutis Plančiūnas paruošė įspūdingą programą.
Dėkojame visiems už nuostabias akimirkas.

Direktorės pavaduotoja ugdymui, projekto „Mokytojas ir Mokinys“ vadovė Liudmila Ikonikova

Apie projektą


Ugdant jaunąją muzikų kartą būtina atkreipti didesnį mokytojų ir mokinių dėmesį į ansamblinį muzikavimą. Tai reikšminga muzikiniame gyvenime atlikėjiška forma. Projekto tikslas diegti naujus muzikinio ugdymo metodus, formas. Įgytas grojimo instrumentu solo žinias, mokinys gebės pritaikyti atliekant kūrinius su mokytoju kartu. Puiki muzikinė orientacija, visų muzikinės kalbos komponentų suvokimas, tai visuma ką turi įvaldyti jaunasis muzikantas. Festivaliu „Mokytojas ir Mokinys” siekiama ugdyti meno bei kūrybos poreikį ansamblinio grojimo srityje, visų jo dalyvių savarankiškumą ir atsakomybės jausmą už bendrą meninį rezultatą. Mokiniai, muzikuojantys drauge su mokytoju, įgyja pasitikėjimą savimi, o sėkmingas pasirodymas scenoje su mokytoju teikia dvasinį komfortą ir tampa nuolatiniu poreikiu.

Tai – tęstinis projektas, kuris vyksta nuo 2013 m. Projektas skiriasi nuo kitų tuo, kad mokinys(-iai) atlieka scenoje programą su mokytoju. Pirmasis instrumentinių duetų festivalis – konkursas „Mokytojas ir Mokinys” buvo skirtas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 80-mečiui, vyko LMTA didžiojoje scenoje, jo dalyviai – buvę absolventai: mokytojai su savo mokiniais iš Panevėžio V. Mikalausko meno mokyklos, Kauno m. A. Kačanausko, M. Petrausko, 1-osios muzikos mokyklų, Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos, Utenos muzikos mokyklos, Molėtų menų mokyklos, Širvintų meno mokyklos, Rokiškio R. Lymano muzikos mokyklos, Švenčionėlių meno mokyklos, Jonavos J. Miščiukaitės meno mokyklos ir Vilniaus m. Algirdo, Karoliniškių, Lyros, „Ąžuoliuko” muzikos mokyklų. Viso dalyvių: 32 mokiniai, 32 mokytojai ir koncertmeisteriai. Vertinimo komisijos nariai – buvę ir dabar dirbantys LMTA dėstytojai: prof. A. E. Radvilaitė, prof. E. Gabnys, prof. L. Naikelienė, doc. V. Dabkutė ir pirmininkas prof. S. Sondeckis. Festivaliui – konkursui parengtas ir išleistas bukletas, laureatai ir diplomantai apdovanoti prizais, dalyviai pasidalino įspūdžiais apie renginį savo miesto spaudoje.

2015 m. vasario 22 d. įvyko II-asis instrumentinių ansamblių festivalis „Mokytojas ir Mokinys“, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25- mečiui. Į šv. Kotrynos bažnyčios salę atvyko 43 ansambliai iš Klaipėdos, Druskininkų, Panevėžio, Nemenčinės, Ukmergės, Raseinių, Molėtų, Rudaminos, Naujosios Akmenės, Elektrėnų, Širvintų, Vilniaus muzikos, meno mokyklų. Renginį vedė Janina Pranaitytė, dalyvius pasveikino garbės svečias – LMTA prof. E. Gabnys. Skambėjo įvairių žanrų, epochų muzika. Mokytojai pasidalino naujomis muzikinio ugdymo formomis, populiarino ansamblinį muzikavimą. Visiems mokytojams, koncertmeisteriams ir mokiniams buvo įteikti dalyvių diplomai ir atminimo medaliai. Festivalio dalyviams koncertavo Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokyklos fleitų orkestras (vadovas M. Pupkovas). Ansamblinio grojimo džiaugsmas lydėjo visus dalyvaujančius muzikos šventėje…

Projekto vadovė Liudmila Ikonikova



Savivaldybės biudžetinė įstaiga:
Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokykla
Juridinio asmens kodas: 191662751

Adresas: Gedimino pr. 15A, LT-01103, Vilnius
Tel.: (8-5) 262 10 10.
Elektroninis paštas: rastine@azuoliukas.vilnius.lm.lt

BENDRAUKIME!

©2024
Visos teisės saugomos.