Youtube Facebook Tinklapio medis Neįgaliems

Leonido Abario kūrybos rinktinės „Giesmynas“ pristatymas-koncertas „Viešpaties žingsniai“

2023 m balandžio 19 d. Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos 1 klasės berniukų choras, 4-5 klasių berniukų ansamblis kartu su mokytojais Edita Narmontiene, Rita Nenėnaite, Robertu Budriu ir koncertmeistere Loreta Kuliešiuviene išvyko į koncertinę kelionę. Jos tikslas – Vievio Šv. Onos bažnyčia, į kurią dainininkus pakvietė Vievio kultūros centras ir jo vadovė, choro dirigentė, pedagogė Audronė Stepankevičiūtė. Organizatoriai ir dainininkai įgyvendino svarbią misiją – pristatė Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos solfedžio mokytojo metodininko dr. Roberto Budrio išleistą choro dirigento ir pedagogo Leonido Abario sakralinės muzikos rinktinę „Giesmynas“.

Mokytojas Robertas gausiai bažnyčioje susirinkusiems vieviečiams papasakojo leidinio atsiradimo istoriją nuo idėjos iki puikaus rezultato, pristatė autorių. Pasirodo, kad ši rinktinė yra pirmoji, kurioje susisteminta dalis gausios ir labai populiarios Leonido Abario kūrybos.

„Giesmyną sudaro trys dalys: 25 giesmės eiliniam liturginiam laikui, 20 giesmių advento, Kalėdų, gavėnios ir Velykų liturginiam laikui bei 10 mišių ciklų. Kūriniai parašyti vienam arba dviem vaikų, jaunimo balsams, bet visas giesmes, mišių ciklus gali atlikti ir vienas giesmininkas, taip pat ansamblis ar choras vienu balsu. Daugelis giesmių ir kai kurie mišių ciklai tinka bendruomeniniam giedojimui. Pritarimas skirtas klavišiniams instrumentams –vargonams, fortepijonui, sintezatoriui.“ – giesmyno įvade rašo kompozitoriaus Leonido Abario dukra, Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos vyresnioji smuiko mokytoja Ona Abarytė-Liaškovienė.

Berniukų choras, vadovaujamas įtaigaus mokytojos Editos Narmontienės gesto, su giliu įsijautimu atliko keletą Leonido Abario giesmių, taip pat Mažąsias mišias Nr. 2 Švenčiausiosios Dievo Motinos garbei. Vyresniųjų berniukų ansamblis atliko dar keletą sudėtingesnių giesmių ir jungėsi į bendrą chorą. Koncertą vainikavo ketvirtoko Mindaugo Gapšio ir penktoko Martyno Krasuckio (mokytoja Rita Nenėnaitė) duetu atlikta giesmė Arėjo Vitkausko tekstu „Šventasis Lietuvos “. Kaip teigė mokytoja Edita Narmontienė, Lietuvos šventojo globėjo užtarimo dabar mums reikia, kaip niekad! „Šventasis Lietuvos, Tėvynės mylimos, globoki mus, užtarki mus, nešk laimę, taiką į mūsų namus.“ – prasmingai skamba giesmės tekstas.

Dainininkų pasirodymus lydėjo klausytojų ovacijos, o koncerto pabaigoje atlikėjus pasveikino Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos socialinio partnerio – Elektrėnų sav. Vievio meno mokyklos direktorius Eugenijus Vedeckas ir direktoriaus pavaduotoja Adelė Kasputienė. Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos direktorė Liudmila Ikonikova dėkojo Vievio kultūros centro direktorei Audronei Stepankevičiūtei už kvietimą ir išsakė viltį, kad kūrybinis bendradarbiavimas ateityje tik plėtosis.

Dėkojame dainininkams, jų mokytojams, organizatoriams, koncertą nuotraukose ir vaizdo įraše įamžinusiam dainininko Andriaus tėveliui Dariui Užuseniui. Ir tariame – „Iki pasimatymo!”.

Mokytojo Roberto Budrio išleistą Leonido Abario „Giesmyną“ galima pavartyti ir nemokamai atsisiųsti iš Lietuvos integralios bibliotekų informacinės sistemos (LIBIS) portalo ibiblioteka.lt

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Žydrė Jankevičienė

 

Nuotraukos Dariaus Užusenio